2 In happy food

Het pittig verhaal achter Tabasco

Tabasco pepers
Tabasco Harvest Party

Onlangs werd ik door Ketchum & Tabasco uitgenodigd op de Tabasco Harvest Party bij Ellis Gourmet Burger in Brussel. Tabasco had iets te vieren want hun jaarlijkse peperoogst waarmee ze de bekende Tabasco maken was net binnen. Het was een superfijne avond in het gezelschap van leuke bloggers (waaronder zij en zij) én met een lekkere burger. Oh ja, en ik ontmoette een giga Tabascofles (kan je hier bekijken) én kreeg een medaille. Dat had ik niet verwacht toen ik die dag naar het event wandelde. 😉

We ontmoetten er chef Gary Evans, die met veel passie het verhaal achter Tabasco met ons deelde. (wat een gezellige mens!) Ik kwam heel wat weetjes te weten.

Gary Evans

Wisten jullie dat:

  • Tabasco al bijna 150 jaar bestaat
  • Er veschillende soorten Tabasco bestaan? Ik kende enkel het originele rood/oranje flesje.
  • De pepertjes met de hand worden geplukt. Om zeker te zijn dat de peper rijp is hebben de plukkers een klein rood stokje ‘le petit bâton rouge’ om de kleur van de peper mee te vergelijken.
  • Tabasco niet enkel bij een lekkere (vegetarische) spaghetti past maar ook in bijgerechten met veel groenten. Vooral de groene variant is hiervoor ideaal want deze heeft een lekkere toets van frisse salsa. (mijn favoriet)
  • De pepers worden geplet tot een puree en dat dit dan 3 jaar rijpt in houten vaten.
  • De flesjes enkel op aanvraag worden geproduceerd. Er is nooit overproductie.
  • Tabasco uit slechts 3 ingrediënten bestaat: azijn, pepers & zout

Tabasco bâton rouge

Een mocktail naar mijn hart

We werden er verwend met een lekkere mocktail/cocktail met een pittige toets. Die was echt zó lekker! Nu ik er terug aan denk moet ik toch maar eens vragen of ze het recept willen delen. Ik vind het niet makkelijk om lekkere recepten voor een goede mocktail te vinden, zonder bruis en zonder té veel suiker. Moeilijk? Ik? Neuhh. 🙂

Een medaille verdiend

Daarna was het tijd om van de ‘mash’ te proeven. Deze bestaat dus uit de pepertjes die geplet worden, azijn en zout. De puree is véél (zo’n tienmaal) pikanter dan het eindresultaat van de Tabasco dus ik hield mijn hart al even vast. Ik kan helemaal niet goed tegen pikant. Mijn mond staat nogal snel in brand. 😉 Gary Evans zei dat we een medaille in de vorm van een lepeltje kregen als we het aandurfden om de mash te proeven. Dat overtuigde me om het toch eens te proberen. 😉 En ja hoor, mijn mond stond in BRAND. 10 minuten lang! Tegen dat we aan tafel mochten aanschuiven hadden mijn smaakpapillen zich gelukkig hersteld. 😉 We kregen een lekkere burger voorgeschoteld en het viel mij op hoeveel bloggers de vegetarische variant kozen. Not the only vegetarian in the house, yes! 😉Tabasco mash
Het was een gezellige avond waarbij we helemaal werden ondergedompeld in het verhaal achter Tabasco. Sindsdien gebruik ik de groene variant vaak in groentenschotels en deze is trouwens ook superlekker op avocado. (goeie tip van Alicia, waarvoor dank! :))

Zijn jullie Tabascofans? Wisten jullie dat er meer dan 1 variant bestond?

Liefs,
Sarah
Tabasco flesjes

 

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply
    Carolien - On a Healthy Adventure
    December 12, 2016 at 2:36 pm

    Geen overproductie, wauw, wist ik niet. Goed van hun 🙂
    Die groene tabasco ga ik dan ook eens proberen op avocado.

  • Reply
    Alexis
    December 15, 2016 at 2:28 pm

    Al jaar en dag heb ik Tabasco in huis (samen met HP & Worcestershire sauce). De groene vind ik ook heel erg lekker en is ook ietsje minder dominant van smaak, dus gebruik ik die ook in meerdere gerechten. Mijn vriendin is niet zo’n fan van de specifieke smaak van Tabasco. Voor op de spaghetti bolognaise doe ik het dus niet in de saus maar enkel op mijn bord 🙂

  • Leave a Reply