0 In diy/ maak het zelf

DIY: maak zelf een plantenstandaard

Zoals jullie al hebben kunnen lezen hebben we heel wat planten in huis gehaald. Leuk om ze te gaan groeperen en ook om met verschillende hoogtes te spelen. Daarom wou ik graag een plantenstandaard maken. Eentje die perfect bij ons zelfgemaakt tv-meubel zou passen.

Op Pinterest vind je verschillende leuke voorbeelden. Toch vond ik het niet zo’n makkelijke DIY. Daarom toon ik graag eens stap voor stap hoe ik hem maakte.

Materiaal

Gereedschap

IMG_6426

Voor de makers Brico
Deze blog kwam tot stand i.s.m. Brico – Voor de makers

Stap 1

Let bij de aankoop van je houten plank erop dat ze mooi recht is. Soms vind je planken die wat doorgebogen zijn. Deze zijn niet zo handig te verwerken.

Zaag je houten plank in 4 delen voor de pootjes. Ik koos voor 40 cm. Daarna heb je nog 2 plankjes nodig voor het middenstuk. Bij mij is dit gemaakt uit plankjes van 25 cm maar je kan hier zeker ook kleiner gaan voor kleinere bloempotten. Je kan de plank in stukken zagen d.m.v. een handzaag of decoupeerzaag. Schuur de randjes wat bij met schuurpapier zodat ze mooi glad zijn.IMG_6427Stap 2

Voor het middenstuk van de plantenstandaard ga je een soort kruis maken. Hiervoor moet je uit de 2 kleine plankjes een gelijk deel uitvijlen. Dit vond ik het ‘tricky’ deel van de DIY en vond ik nergens goed uitgelegd.

Meet af hoe groot je inkeping moet zijn op beide plankjes. Met een dremel kan je een inkeping maken langs links en rechts. Dan kan je met een boormachine kleine gaatjes boren in het stuk waar de inkeping moet komen. Zo komt het stukje hout makkelijk los en kan je verder nog bijvijlen met een houtvijl. Zo moet je niet het hele deel uitvijlen, wat nogal vermoeiend zou zijn. 😉

Bij 1 plankje maak je de inkeping aan de bovenkant en bij het ander plankje aan de onderkant. Zo past het mooi in elkaar als een kruis.IMG_6429 IMG_6433Stap 3

Nu ga je de gaatjes boren in de planken van de pootjes. Bij mij is dit op 15 cm maar je kan zeker spelen met de hoogte. Ook boor je een gat in de zijkanten van het kruis dat je zonet hebt gemaakt.
Zorg dat het diep genoeg is zodat de houtdeuvel (ik moest het woord even opzoeken ;-)) er goed in past. Om het extra stevig te maken plakte ik het nadien ook met houtlijm vast. Zo kan het zeker een grote bloempot dragen.

IMG_6431
IMG_6434Ziezo, je plantenstandaard is klaar! Leuk om in verschillende groottes te maken voor in je interieur!IMG_6470

Gaan jullie er ook eentje maken?

Liefs,

Sarah

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply