1 In diy/ tutorial

DIY: maak een plaatsbesparend konijnenverblijf + leuk speelgoed

Konijnenverblijf

We wonen nu een maand in ons huis en de eerste klusjes zijn achter de rug. Prioriteit was een nieuw konijnenhok omdat het oude hok kapot gegaan was tijdens de verhuis. Ik ging sowieso een nieuw kopen maar het was niet op tijd binnen gekomen bij de dierenspeciaalzaak. Uiteindelijk besloten we om zelf een konijnenverblijf te maken omdat een groot hok toch wel vrij veel kost in de winkel. Die kleine hokjes met een klein rennetje bieden écht niet genoeg ruimte aan een konijn. Ze moeten ongeveer 2 vierkante meter huppelruimte hebben om gelukkig te zijn.

We gingen dus aan de slag om een konijnenverblijf te maken. De vorige eigenaars hadden een boomhut gemaakt die ze hadden laten staan in de tuin. Het heeft echt de perfecte grootte om er een konijnenhok onder te maken. Plaatsbesparend én de konijntjes zijn steeds goed beschut tegen zon en regen. Perfect dus!

Materiaal

Gereedschap

Voor de makers Brico

Deze blog kwam tot stand i.s.m. Brico – Voor de makers

Stap 1

Meet de plaats van het ren af. Wij hebben het ren dus tussen de constructie van de boomhut geplaatst. Zaag de balken op maat met een cirkelzaag. Plaats de balken waterpas.

IMG_3648
IMG_3653Stap 2

Plaats de hoekijzers tussen de verschillende balken. Maak ze vast met vijzen en een schroefmachine. Onze constructie van het konijnenhok was toen al klaar. 🙂

IMG_3657Stap 3

Maak een poortje. Eerst ga je de omkadering van het poortje maken. Deze komt dus in de constructie te staan en maakt het extra stevig. Meet af waar je het poortje wilt en zaag de balken op maat met een cirkelzaag. Zet de omkadering weer vast met hoekijzers.

IMG_3659

Meet nu de palen van het poortje. Deze zijn iets kleiner dan de omkadering zodat het er mooi in past en makkelijk open en toe gaat. Tip: plak de rechter- en linkerbalk van je poortje even op plaats met wat tape zodat je de bovenste en onderste balk gemakkelijk kan afmeten.

Maak de 4 balkjes van het poortje vast d.m.v. dikke plooibare ijzerdraad en vijzen en een schroefmachine. Deze ijzerdraad is superhandig omdat je het gewoon op maat kan maken door er een stuk af te breken. Doe dit langs beide kanten van het poortje voor extra stevigheid.
Nu kan je het poortje in de omkadering passen en eventueel waar nodig wat bijschaven met een schaafmachine of houtvijl.

IMG_3660
IMG_3661Stap 4

Bevestig zware scharnieren en een slotje d.m.v. een boormachine.

IMG_3663Stap 5

Plaats de draad in je constructie. Deze snij je op maat met een slijpschijf. Bevestig de draad met een nietjesmachine en klop waar nodig de nietjes wat plat met een hamer. Wij bevestigen ook draad op de grond omdat Lucie en Ollie naarstige gravers zijn. 🙂 Je superdeluxe konijnenverblijf is klaar!
Ik plaatste er ook een klein schuilhokje in maar daar zitten ze eigenlijk bijna nooit in. 😉

IMG_3666 IMG_4237 IMG_4240

DIY speelgoed voor konijnen

Nu kan je zelf ook speelgoed gaan maken voor konijnen. Wat doen konijnen graag? Graven en wroeten, knagen, met dingen gooien, … Geef ze voldoende uitdagingen om hen een hele dag bezig te houden. Zo heb je een gelukkig konijn. 🙂

Materiaal

 • Hout van een fruitboom (op fora vind je welk hout geschikt is)
 • Touw

Gereedschap

IMG_4213

Stap 1

Zelf houten speelgoed maken is heel makkelijk maar je moet gewoon even doorzetten bij het in stukken zagen van takken van een fruitboom. 😉 (of het aan iemand vragen om voor jou te doen ;-)) Zaag de takken van een fruitboom in kleinere stukken. Takken met een verschillende diameter geven een leuk effect.

Stap 2

Maak een gat in het midden van de stukjes hout d.m.v. een boormachine.

Stap 3

Maak de verschillende stukjes hout vast d.m.v. een touwtje. Je kan het met het touw vasthangen in het konijnenverblijf of je kan het ook als los speelgoed geven. Dan kunnen ze er ook leuk mee gooien. 🙂

IMG_4222

Ander leuk konijnenspeelgoed:

 • WC-rolletjes gevuld  met hooi. Ollie & Lucie vinden het leuk om hier mee te gooien en het hooi op te knabbelen.
 • Een bakje gevuld met zand of aarde zodat ze kunnen wroeten.
 • Een oude telefoonboek die ze kapot mogen scheuren.

IMG_4220
IMG_4232

Hebben jullie nog leuke ideetjes voor konijnenspeelgoed?

Liefs,

Sarah

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply
  mumendemiekes
  27/07/2017 at 20:53

  Tof zeg. ..
  Een grote rioolbuis ingraven ….vinden ze ook super …..Iedereen is daar al heel gelukkig zie ik ?

 • Leave a Reply