Enkele weken geleden zag ik een lekker recept in de ‘Metro’ staan. ‘s Morgens 5 minuutjes de krant lezen is ideaal om de dag te starten. Het was een recept voor linzenburgers. Dat wou ik al langs eens zelf maken. Zelfgemaakt moet toch veel lekkerder zijn dan de gekochte versie? En ja hoor, zo was het! Heerlijk!
Ingrediënten
In het originele recept staat dat dit voor 4 hamburgers is, maar wij hebben er véél meer mee kunnen maken. Opgelet! Het ‘gehakt’ moet een uur rusten in de koelkast, dus maak het als je eens wat tijd hebt.
- 4 grote zoete aardappelen
- Een halve geraspte wortel
- 1 fijngesnipperde ui
- 150 gram linzen (Ik gebruik die van de Colruyt. Deze moet je niet een nacht laten weken)
- 75 gram gekookte tarwekorrels
- 50 gram paneermeel
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 2 koffielepels komijnpoeder
- 1 koffielepel cayennepeper
- 2 teentjes look
- 2 eiwitten
- 1 volledig ei
- Olijfolie
- Grof zeezout
- Verse bladpeterselie
- Vier ronde broodjes naar keuze
- Aardappelen
Bereiding
Breng 250 ml water aan de kook, zet het vuur lager en gaar de linzen een twintigtal minuten of tot ze zacht zijn. Bij ons duurde dit toch wat langer dan 20 min. Spoel de linzen af, zet de helft ervan opzij en neem de andere helft onder handen met een mixer.
Stoof de fijngesnipperde ui en de geraspte wortel aan in een pan met wat olie. Voeg al roerend look, tomatenpuree, komijn, chilipoeder en zout toe.
Koek ondertussen de tarwekorrels gaar volgens de uitleg op de verpakking.
Voeg het uienmengsel bij de gemixtelinzen, en doe er de tarwekorrels, de andere helft van de linzen, het paneermeel, peterselie en eieren bij.
Meng alles goed door elkaar, dek af met vershoudfolie en laat het mengsel een uur lang opstijven in de koelkast. Wij hebben dit een half uurtje laten staan en toen was het ook al lekker.
Haal het linzengehakt uit de koelkast en maak er met behulp van een vormpje burgers van. Bak ze in wat olie op een middelmatig vuur tot ze aan beide kanten mooi gebruind zijn.
Ondertussen kan je de aardappels poffen. Kleine aardappelen of krieltjes zijn hiervoor ideaal. Je spoelt de aardappel af en prikt er enkele gaatjes in. Leg ze op een bord en draai ze na enkele minuutjes in de microgolfoven om. De tijd die ze in de microgolfoven moeten is afhankelijk van de grootte en hoeveelheid van de aardappelen. Binnen enkele minuten zijn ze klaar. Wat een handige ontdekking! Dit werkt bijvoorbeeld ook voor zoete aardappel.
Dien de hamburgers op in een broodje naar keuze. Wij kozen voor tijgerpistolets. Ik deed er nog wat cottage cheese, paprika en bieslook op. En wat groentjes on the side. Mmm, lekker.
Smakelijk!
No Comments