De sint is het land uit, de kerstboom staat en ik begin stiekem al wat aan het kerstmenu te denken. Wat zullen we dit jaar eens maken?
Ik werd door Marlene Appels en Alice Bown uitgenodigd om een vegan kerstmenu te ontdekken, gemaakt door Julie Van den Kerchove en haar vriend Simon. Ik volgde al enkele workshops bij hen en het eten is altijd ZO lekker. Ik ging er dus met veel plezier (en een rammelende maag) naartoe en ze stelden weer niet teleur!
Het eten was superlekker en we hebben weer wat nieuwe inspiratie opgedaan met appel als een subtiele toets in de verschillende gerechten.
Ik kreeg heel wat enthousiaste reacties op mijn IG-stories van die avond dus heb ik gevraagd of ik de recepten mocht delen met jullie. En dat mocht! Hier komen ze!
Nacho’s van zoete aardappel met zure macadamiaroom
Heerlijk als voorgerecht om te delen.
Portie: 4 personen
Materiaal: bakplaat, oven, mengkom, blender
Ingrediënten
Nacho’s van zoete aardappel
- 2 medium zoete aardappelen
- 2 eetlepels extra vierge kokosolie, gesmolten (of olijfolie)
- ½ koffielepel zeezout
- 2 avocado’s, grote blokjes
- 1 appel, kleine blokjes
- 1 komkommer, kleine blokjes
- 2 handenvol kerstomaatjes, in partjes
- 1 grote puntpaprika, fijne reepjes
- ½ kleine rode ui, fijngehakt (of 1 steel lenteui)
- 1 handvol verse koriander, fijngehakt (of bladpeterselie)
- 1 limoen, extra vierge olijfolie
Zure macadamiaroom
- 1 kop (120 g) macadamia’s (of cashews, zonnebloempitten, pijnboompitten, hennepzaad…)
- ¾ kop (180 ml) water
- 4 eetlepels limoen of citroensap
- ¼ à ½ koffielepel Himalayazout of zeezout
Zo maak je het
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Snijd de zoete aardappelen in ronde schijfjes van ongeveer 1 cm dik. Als ze biologisch zijn, hoef je ze niet te schillen.
Leg de schijfjes op een grote bakplaat en breng op smaak met wat gesmolten kokosolie en zeezout. Bak 20 minuten of langer, tot beetgaar. - Snijd ondertussen de avocado’s en komkommer in blokjes, de kerstomaatjes in partjes en de puntpaprika in fijne reepjes. Versnipper de rode ui en hak ook de koriander fijn. Meng alles in een kom en breng op smaak met limoensap, extra vierge olijfolie en eventueel ook wat limoenzeste. Voeg geen zout toe, dat zou de salsa te waterig maken.
- Voor de zure macadamiaroom: mix alle ingrediënten tot een gladde saus in de blender.
- Serveer de nacho’s met de avocadosalsa en zure macadamiaroom naar smaak. De rest van de room kan je tot vijf dagen bewaren in de koelkast of 2 maanden in de diepvries.
Geroosterde Pompoen met Champignons, Tempeh Scramble & Gebakken appeltjes
Portie: 4 personen
Materiaal: grote pan, bakplaat, oven
Ingrediënten
Geroosterde pompoen
- 1 kleine butternut pompoen, doormidden gesneden
- 1 eetlepel extra vierge kokos of olijfolie
- Zeezout en tijm (of salie, rozemarijn…)
Gebakken champignons
- 1 kleine ui, fijngehakt (optioneel)
- 1 teentje look, fijngehakt (optioneel)
- 2 eetlepels extra-vierge olijfolie
- 3 doosjes (750g) champignons
- Zeezout en zwarte peper, naar smaak
- Salie, tijm en/of rozemarijn, naar smaak
Tempeh scramble
- 1 grote eetlepel extra vierge kokos of olijfolie
- 1 sjalot, fijngehakt
- 3 grote handenvol (½ bundel) boerenkool, reepjes
- 1 pakje (200g) gerookte tempeh, in kleine stukjes
- 1 groot handvol kerstomaatjes, gehalveerd
- kurkumapoeder + gerookt paprikapoeder + zeezout + zwarte peper
Avocadocrème
- 1 avocado, ontpit
- 3 eetlepels water
- 3 à 4 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- ¼ koffielepel zeezout + zwarte peper
- Gebakken appeltjes
- 1 eetlepel extra vierge kokosolie
- 2 appels
- Optioneel: kaneel, geutje appelciderazijn
Afwerking
- 1 groot handvol noten (amandel, pecan, hazelnoot…), fijngehakt
- Peterselie, gehakt
Zo maak je het
Geroosterde pompoen
- Verwarm je oven voor op 175°C.
- Snijd de butternut pompoen doormidden in de lengte en verwijder het zaadbed met een lepel.
Leg de twee helften op een bakplaat, besprenkel met extra vierge kokosolie en breng op smaak met zeezout en ‘kerstkruiden’ (salie, rozemarijn en tijm) - Rooster 30 minuten of langer tot de pompoen gaar is. Let er wel op dat de bovenkant niet verbrandt.
- Maak ondertussen de champignons en tempeh scramble klaar
- Haal de pompoen uit de oven en schep een deel van het vruchtvlees in een kommetje. Je kan het gebruiken in salades, wraps of falafel. Vul de geroosterde pompoen met de gebakken champignons en tempeh scramble
- Werk af met fijngehakte noten, peterselie en avocadocrème of extra vierge olijfolie. Breng eventueel extra op smaak met zeezout en zwarte peper.
Gebakken champignons
- Hak de ui en look fijn. Deze zullen de champignons een diepere smaak geven maar als je er niet van houdt, kan je ze ook altijd weglaten.
Verwarm de olijfolie in een grote diepe pan. Bak de ui en look gaar op een medium vuurtje, ongeveer 5 minuten. Roer er regelmatig eens door. - Maak ondertussen je champignons schoon met een klein borsteltje of stukje keukenpapier. Snijd ze in kwartjes of kleinere stukken.
Doe de gehakte champignons in de pan samen met zeezout, zwarte peper en salie, tijm of rozemarijn naar smaak. Bak tot de champignons zacht zijn en al het water verdampt is. - Als je champignons beetgaar en lichtjes goudbruin zijn, haal ze van het vuur en gebruik ze om je pompoen op te vullen.
Tempeh scramble
- Smelt een grote lepel kokosolie in een grote pan. Voeg de fijngehakte sjalot toe samen met de kruiden. Bak enkele minuten tot goudbruin.
- Voeg de stukjes tempeh toe samen met de boerenkool. Laat enkele minuten krokant bakken en doe er dan de kerstomaatjes bij. Roer goed en draai het kookvuur uit.
Avocadocrème
Mix alle ingrediënten tot een gladde saus in de blender.
Foto's door Alice Bown, recepten door Julie Van den Kerchove en Simon Matthys.
Een dikke merci aan Alice Bown, Marlene Appels, Julie en Simon voor de fijne en vooral lekkere avond!
Hebben jullie al een idee wat de pot schaft met Kerstmis?
Liefs,
Sarah
No Comments