Alom gekende recepten probeer ik ook wat gezonder te maken zoals bijvoorbeeld appelmoes. In plaats van deze te gaan zoeten met suiker gebruik ik honing. Ook doe ik er nog wat kaneel bij, heel lekker nu met dit gure weer.
Bij de plaatselijke appelboer kocht ik 2 kilo appels voor 1 euro.
Bereidingswijze appelmoes
– schil de appels en doe deze in stukjes. Gooi de schil niet weg!
– doe er een beetje water bij
– laat 15 minuutjes koken
– mix de appels of gebruik een stamper als je graag stukjes hebt
– meng er wat kaneel en honing bij naar smaak
Hierboven zei ik dat je de schil van de appels niet moet weggooien. Je kan hier appelchips van maken! Ik probeerde het vandaag voor de eerste. Mijn voornemen voor 2015 is trouwens geen voedsel weggooien. 🙂
Bereidingswijze appelchips
– verwarm de oven voor op 150 graden
– knip de schillen in kleinere stukjes
– doe deze in een doos met deksel
– voeg kaneel en rietsuiker toe naar smaak (ik gebruikte 2 theelepels op schillen van 2 kg appels)
– zet het deksel op de doos en schud goed zodat de kaneel en suiker op alle schillen komt
– leg de schillen op een bakplaat bedekt met bakpapier. Zorg dat de schillen goed verspreid zijn.
– bak ongeveer 40 minuten totdat de chips lekker knapperig zijn
Tips:
– zorg ervoor dat je zo weinig mogelijk vruchtvlees aan de schil laat. Als er nog te veel vruchtvlees aan de schil hangt worden de chips niet knapperig.
– de chips zijn het lekkerst wanneer ze net uit de oven komen. Direct van smullen dus. 🙂 Later worden ze wat platter, zeker als er te veel vruchtvlees aan hing.
Ik kocht trouwens deze handige appelsnijder bij Ikea. Zo’n praktisch ding! Had het al eerder gezien maar dacht dat het niet goed zou werken. Maar wat een gerief! De appel gaat als niets in stukjes! Zeker handig als je 2 kilo appels in stukjes moet snijden. Een vriendin gebruikt het ook in haar klasje. Haar 5-jarigen gebruiken het zelf! Een aanrader dus! 🙂
Smakelijk!
Liefs,
Sarah
No Comments