Deze blogpost bevat een gekregen artikel.
Omgaan met ‘keukenafval’
Ik kreeg aan het begin van de herfst het boek ‘Zero Waste’ door Jeroen De Pauw in de bus. Ideaal om met leuke ideeën op te doen om de oogst uit mijn moestuin ten volle te gebruiken.
Vaak worden er hele delen van een groente weggegooid zonder er bij na te denken. Denk maar aan de schil, het loof, de steel, … Je staat er eigenlijk gewoon niet bij stil dat je dit allemaal ook gewoon kan verwerken in een gerecht. Maar ook bv. de schil van fruit of koffiedik.
Het boek heeft bovendien nog een leuke feature. Bij sommige recepten kan je de foto scannen en dan speelt er een video af dankzij Augmented Reality. Jeroen De Pauw geeft dan ook tips tijdens het koken.
Ik ging aan de slag met het boek en maakte 3 recepten.
Pesto van radijsloof
Het loof van radijsjes is zeer veelzijdig. Je kan het gebruiken in soep, in salades maar je kan er ook een lekkere pesto of dip van maken.
Deze pesto aten wij met crackers en rauwe groentjes, en de dag erna als lekker sausje bij het avondeten. Heel lekker!
Blini’s met wortelloof en worteltapenade met gember en cashewnoten
Dit was ongelooflijk lekker! De worteltjes uit de tuin werden eerst aangebakken met veel gember waardoor de tapenade veel smaak krijgt.
De tapenade zelf is ook vegan. Lekker bij de blini’s, als dip of ook als spread op de boterham. Echt een toppertje! Ik ga deze nog maken tijdens de feestdagen.
De blini’s met het wortelloof in verwerkt waren ook erg lekker. Een leuk gerechtje!
Gestoofde wintergroenten met koffiedik en hazelnotensaus
Dit gerecht ging jammer genoeg helemaal fout bij mij! Je hebt 400 g koffiedik nodig maar met slechts 1 persoon die koffie drinkt, kom je hier niet zo snel aan… Ik had ook eigenlijk totaal geen idee hoe lang zo’n koffiedik goed blijft om te gebruiken in een gerecht, dus ik heb wat minder gebruikt. Resultaat: de groenten waren helemaal uitgedroogd. Woeps! In de video ziet het er nochtans zeer lekker uit. Een herkansing is dus nodig. 🙂
Wat ik leuk vond aan het boek:
- Je doet ideeën op om heel de groente te gebruiken.
- Het gaat niet enkel om groenten maar bv. ook wat je met koffiedik kan doen.
- Ook minder bekend fruit wordt in de kijker gezet, zoals bv. kweepeer.
- Niet alle recepten zijn vegetarisch maar wel een heleboel.
- Boek & video worden gecombineerd.
- De app waarmee je de video’s kan bekijken is gratis.
Wat ik minder handig vond aan het boek:
- Je hebt in de recepten vaak veel extra ingrediënten nodig.
- Het zijn niet de makkelijkste / snelste recepten. Wel leuk als je eens graag uitgebreid wilt koken.
- De index achteraan werd gesorteerd volgens het tijdstip en volgens bijzondere dieetwensen maar niet alfabetisch. Ik vind dit persoonlijk niet zo handig. Wel leuk dat de vegetarische gerechten allemaal bij elkaar worden opgesomt.
Praktisch
Zero Waste – Jeroen De Pauw
Uitgeverij: Pepeat
Prijs: 29.95 euro
Hier verkrijgbaar (of in je boekhandel). Meer info over het boek vind je hier.
Liefs,
Sarah
No Comments