Deze blogpost bevat een gekregen product.
Toen ik het boek ‘Funky Vegan Bakboek’ van Emma Herngreen in mijn brievenbus ontdekte was ik direct benieuwd. Het gaat om een boek vol guilty pleasures; zelfgemaakte taarten, zoete koekjes, bladerdeeghapjes, pizza, … Vaak wordt vegan geassocieerd met gezond eten maar je kan je natuurlijk eens volledig laten gaan en toch voor een suikerbom gaan. Maar dan vegan!
Mijn allereerste taart
Toegegeven, ik bak eerder gezonde(re) dingen zoals bananenbrood, brownies met dadels, granola, havermoutkoekjes, … Daarom wou ik eens iets helemaal anders maken. Ik ging voor de chocoladetaart!
Het voorbereiden van de taart nam eigenlijk helemaal niet veel tijd in beslag. De verschillende ingrediënten smelten, mengen met het meel en klaar voor de oven!
Wel heb je wat speciale dingen nodig die ik niet onmiddellijk vond. Eivervanger, het is blijkbaar een soort poeder die je bij gespecialiseerde vegan handelszaken kan kopen of ook online. En ook gecondenseerde kokosmelk. Hier had ik nog nooit van gehoord.
Ik verving de eivervanger uiteindelijk door een banaan en de gecondenseerde kokosmelk door gewone kokosmelk waardoor de taart minder gerezen is maar daarom niet minder lekker. 🙂
De taart zag er al superlekker uit toen hij uit de oven kwam en dan moest de chocoladetopping nog volgen! Even online googlen om te bekijken hoe ik dit het beste doe (tip van de jonge Jeroen Meus: op een rooster leggen met een bakplaat onder).
En dan kon de afwerking beginnen! Ik had die dag weinig fruit in huis en ging dus in de tuin op zoek. Ik werkte de taart af met wat aalbesjes en geluksklaver die in de tuin staat. Daarvan zijn zowel de blaadjes als de bloemetjes eetbaar. De blaadjes hebben een zurige toets, wat perfect bij de chocolade past.
Uiteindelijk ben ik superblij met het resultaat! Ook mijn vriend was fan! Ik deelde wat stukken uit in de familie en iedereen vond het lekker. 🙂
Overige recepten
Het boek staat vol lekkere dessertjes of snacks, maar dan zonder gebruik te maken van dierlijke producten. Geen ei, boter, melk of honing. Plantaardige boter en melk vind je nu in elke supermarkt. Voor sommige recepten heb je wel wat specialer dingen nodig zoals plantaardige slagroom (ik zag dat ze dit nu sinds kort bij AH) hebben, vegan witte chocolade, … Je moet dus wel wat op zoek gaan naar de juiste ingrediënten.
Je vindt in het boek recepten voor bv. plantaardige chocomousse, gemaakt met aquafaba. Dit is het vocht bij kikkererwten. Krokante citroenkoekjes, … Die maakte ik ook en waren zo lekker dat ik zelfs geen na-foto heb kunnen maken. 😉 Blauwe-bessenmuffins, kersenkruimeltaart, rocky-road repen, … Een heleboel zoet lekkers. Maar ook recepten voor pesto-‘kaas’-pakketjes, knoflookbrood, pizza, …
Wil je jezelf en je familie graag eens trakteren op een lekkere zoetigheid of zelfgemaakte hartige snack, maar dan vegan? Dan ben je bij het Funky Vegan Bakboek aan het juiste adres.
Liefs,
Sarah
2 Comments
Ines
02/08/2019 at 19:18oooh wijs! Ik heb een vriendin die vaak eiwit vervangt door het vocht van kikkererwten, mss ook eens iets om te proberen 😉
Sarah
08/08/2019 at 14:55Ik heb zo al eens chocomousse proberen maken maar was niet echt luchtig, woeps. Zal het recept van in het boek eens moeten volgen. Mmmmm! 🙂