4 In happy food

Workshop ‘Scandinavisch koken’ met Dagny Ros

Dagny RosEen tijdje geleden werd ik uitgenodigd op de boeklancering van Easy Nordic geschreven door Dagny Ros. Ik moet toegeven dat ik Dagny Ros nog niet kende maar na haar eens te googlen ontdekte ik dat ze een van de chefs op Njam tv is. Ze is geboren in IJsland en deelt de gezonde en lekkere eetcultuur van haar geboorteland.

De boeklancering vond plaats in AS44 in Asse. Een interieurwinkel die gelegen is in een prachtig historisch pand. Het was vroeger de bibliotheek in Asse waar ik als kind mijn boeken ging ontlenen. Echt een prachtige locatie! Ik kom er zeker nog eens in detail op terug wanneer ik mijn favorieten van Asse eens in de kijker zet. 🙂

Dagny RosEasy Nordic

Dagny Ros maakte een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht klaar met IJslandse roots. Het hoofdgerecht liet ik aan mij voorbij gaan omdat het met vis gemaakt was. Het boek is dus niet 100% vegetarisch maar er staan wel veel lekkere gerechten in.

Het voorgerecht was een verrassende rodebietensoep, de ‘vikingsoep’ volgens Dagny Ros. Verrassend was dat er zowel quinoa én appelmoes werden gebruikt in de soep. Klinkt misschien wat raar maar is echt héérlijk! Ik was direct verkocht en heb de soep diezelfde week ook thuis op tafel gezet. Mijn vriend vindt ze ook super.

Dagny RosHet nagerecht was een fris gerechtje met bevroren blauwe bessen, mascarpone, skyr en meringue. Ook weer superlekker! Meringue op zich lust ik eigenlijk niet zo graag maar een stukje hiervan verkruimeld op de frisse skyr & blauwe bessen was echt heerlijk. Het was die dag 30 graden dus een fris dessertje was meer dan welkom om wat af te koelen. 🙂

Dagny RosDe potjes die je op de foto ziet zijn trouwens theelichthouders van Iittala. Superleuk om hapjes in te serveren.

Dagny Ros sprak met zoveel passie en liefde voor eten. Echt een plezier om haar bezig te zien tijdens de workshop. Ze merkte ook op dat Belgen hun gasten zelden integreren in de voorbereidingen van het kookwerk maar hen laten wachten in het gezelschap van een aperitiefje. Ze zegt dat dit een groot verschil is met het geven van een etentje in Ijsland, waar iedereen helpt. Iemand wast de groenten, een ander snijdt ze, de kinderen dekken de tafel. Zo begint de ervaring van het samenzijn al lang op voorhand en wordt het werk vergemakkelijkt. Dat is pure easy Nordic en des te plezieriger, volgens Dagny Ros.

Het boek bevat 75 recepten uit de Scandinavische keuken. Soms met een touch uit andere keukens (zoals een Marrokkaanse salade met een knipoog naar het noorden). Ze schrijft in haar boek ook over het leven in IJsland en de keuken ervan.

Liefs,

Sarah

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply
  Marijke(Sheena)
  10/08/2017 at 15:55

  O dat zag er super uit! Ik ken haar wel van op tv en ze lijkt mij echt een toffe madam 🙂

  • Reply
   Sarah
   21/08/2017 at 09:47

   Ja, ze is zo echt down to earth en praat met veel goesting. Echt plezant. 🙂

 • Reply
  carla de graef
  17/08/2017 at 12:13

  fijn dat ik jou daar leerde kennen, Sarah
  het was een lekkere en gezellige avond!

  • Reply
   Sarah
   21/08/2017 at 09:46

   Was een superleuke avond! Heel fijn om je daar te ontmoeten. 🙂

  Leave a Reply