0 In happy life

2014: De start van een gezonde levensstijl

Ik ben nooit echt sportief geweest. Ik was het soort kind dat een doktersbriefje had op de dag dat het veldloop was in school. Af en toe wat sporten uitgeprobeerd maar nooit echt iets volgehouden.
Ook de voorbije jaren begon ik wel eens met Start to Run maar na enkele weken haakte ik ook af.

2,5 jaar ging ik samenwonen met mijn vriend. Hij werkt tot 13u30, dus hij maakte ‘s avonds altijd het eten. Ongezond eten, snoepen in de zetel, niet sporten… De kilo’s kwamen er langzaamaan bij en de energie verdween.

In april was ik het bankhangen ineens beu. Elke avond televisiekijken met een zak chips of gezouten nootjes… Na een tijd heb je er gewoon genoeg van. 🙂

Dus besloot ik om met Start to Run te beginnen. Het ging vrij goed en vond het leuk om met Mica te kunnen gaan lopen. Zo heeft zij ook haar extra beweging. Het is niet de gemakkelijkste hond om mee te lopen (veel getrek, geblaf naar andere honden/paarden/schapen, …) maar toch geniet ik er van omdat ik weet dat het haar gelukkig maakt.

Naast de Start to Run begon ik ook te fitnessen bij een kinesist in onze gemeente. Bij hem kan je onder begeleiding fitnessen voor 2,5 euro per keer. Het voordeel hierbij was ook dat je op afspraak komt fitnessen. Geen excuses dus om ‘s avonds niet meer te gaan.
Het fitnessen ging goed. Ik genoot er echt van om na het werk eens goed te zweten. Het nadeel van bij de kiné te fitnessen is dat er slechts enkele toestellen zijn. De fiets, loopband en crosstrainer.
Na een tijd had ik behoefte aan wat meer. Daarom ging ik op zoek naar een extra sport.

Een vriendin haar lief gaf ‘Powerpump‘ in een klein fitnesscentrum in Aalst.
Ik wou het wel eens uittesten om te zien of het iets voor mij was. Ik was wel wat onder de indruk omdat het een les met gewichten was. Ik had dit nog nooit gedaan dus vroeg me af of ik dit wel zou kunnen. ‘Powerpump’ is een les die je op eigen niveau kan doen. Je begint met een laag gewicht en na enkele weken kan je wat gewicht bijnemen. Je voelt dus dat je sterker wordt! Heerlijk vond ik het!
Het is een les waar je de techniek goed moet uitvoeren om blessures te vermijden, maar de lesgever gaf hier heel goede instructies. Ik vind het echt een aanrader!

Ik heb mijn vriend na enkele weken aangestoken met het fitnessvirus denk ik, want hij heeft toen een abonnement genomen bij Basic-Fit. Voordelen: goedkoop, veel toestellen, veel fitnesscentra, 1 abonnement voor het ganse gezin, ruime openingsuren. Nadeel: geen begeleiding. Hij gaat 3x per week samen met een vriend die heel goede begeleiding geeft, dus hij is ook goed bezig. 🙂

Na een tijdje stopte ik met de fitness bij de kinesist en stapte ik ook over naar Basic-Fit. Zo kon ik meer toestellen doen en ook wat extra krachttraining. Ook hebben ze virtuele lessen waaronder Spinning, welke ik leuk vind om te doen. Ik wissel graag af in de trainingen.

Naast sporten is het natuurlijk ook belangrijk om gezond te eten om je goed in je vel te voelen.
Zo ging ik op Pinterest op zoek naar gezonde recepten en volgde ik accounts op Instagram waar ik veel inspiratie uithaalde. Ik vond het heel leuk om gezonde vervangers te zoeken voor het dagelijkse eten. Zoals bv. gezonde pizza, zelfgemaakte spread voor op de boterham, courgettelasagne, spaghetti van groenten, …

Het bleef niet enkel bij gezonde hoofdgerechten, maar ik begon ook te bakken. Ik zou vroeger nooit gedacht hebben dat ik bakken ooit leuk zou vinden. En ik vind het écht leuk! Ook hiervoor ging ik op zoek naar gezonde recepten voor een lekkere snack of dessert. Bv. bananenbrood, citroenyoghurtcake, gezonde brownies, …
Van sommige snacks zou je zelf niet denken dat ze gezond(er) zijn. Zo lekker zijn ze!
Ok, je moet alles met mate eten, variatie is belangrijk, maar deze gerechten zijn veel gezonder dan de kant-en-klaar snacks die je in de winkel koopt.
Het is natuurlijk ook een evenwicht zoeken. We zijn maar mensen en kunnen niet 100% clean eten. De 80/20 regel vind ik zeker al voldoende. Zo voelt het zeker niet als een dieet, wat het ook niet is.
En zo maak je het een gewoonte en hou je het zeker vol.

In september startten er CrossHiit lessen bij het fitnesscentrum waar ik Powerpump volgde.
CrossHiit is een combinatie van Crossfit & High Intensity Interval Training. Een hele zware training waarbij je tot het uiterste gaat, maar dat heel veel oplevert. Je wordt er sneller, sterker en fitter van. Het is mijn favoriet. 🙂

Ondertussen bleef ik ook verder doen met Start to Run. Zo kon ik voor de eerste keer in mijn leven 5 km lopen. Wat een succes vond ik dit! Dit werd 7,5km, 10km en 14km. Ik had nooit gedacht dat ik ooit zo ver zou kunnen lopen. Momenteel heb ik even last van mijn voet waardoor ik enkele weken niet kon lopen. Bij de andere sporten had ik geen last van mijn voet gelukkig.
Kleine blessures horen nu eenmaal bij het sporten, maar meestal is dit wel snel opgelost. Laat dit jou zeker niet ontmoedigen maar luister wel goed naar je lichaam.

Ik kan iedereen het aanraden om wat meer te gaan bewegen en wat gezonder te eten.
Je voelt je beter in je vel, je hebt een betere conditie die je ook merkt in je dagelijks leven. Bv. vroeger sukkelde ik de trap op, zonder energie. Nu huppel ik deze al fluitend op. 🙂 Je krijgt er ook een beter humeur van, het is goed tegen de stress en echt een uitlaatklep. En het is gewoon ook heel gezond voor je lichaam. We hebben er slechts 1 waarmee we het heel ons leven moeten doen. 🙂

De komende weken kunnen jullie enkele blogposts lezen waar ik hier verder op in ga:

  • De voordelen die ik ervaar van een gezonde levensstijl
  • Mijn ervaringen met Start to Run, Powerpump en CrossHiit
  • Inspirerende Instagramaccounts
  • Mijn favoriete gezonde recepten

Geen paniek, het wordt hier zeker geen sportblog!
Ik ben ook terug aan het naaien. Op Instagram kon je dit al zien. 🙂 Het zijn cadeautjes dus kan ze momenteel nog niet op mijn blog tonen, maar volgende week komen ze eraan!

En, hoort wat gezonder leven bij jouw voornemens voor 2015?
Of hebben jullie nog goede tips of lekkere gezonde recepten?

Liefs,
Sarah

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply