2 In happy life/ sport

Het belang van core stability training voor elke sporter

Om de start van het wielerseizoen te vieren mocht ik samen met enkele wielrenners van het Quick-Step Floors Pro Cycling Team de geheimen van een goede core stability training ontdekken. Het was een fijne workout waarbij ik heel wat bijleerde.

Quick-Step_Core Stability Event_07

Het belang van core training

Je core is je romp. De centrale plaats van het lichaam waar alle bewegingen uit voortvloeien. Het gaat hierbij dus niet enkel om je buikspieren maar zeker ook om je rug. Zo zijn de spieren in je onderrug de belangrijkste ondersteuning van de wervelkolom. Met core training bescherm je dus ook je rug tijdens het sporten.

Als je beweegt, maak je voortdurend gebruik van de kracht en stabiliteit van je core. Het trainen van deze spieren heeft dan ook een directe impact op de prestaties van je hele lichaam. Het versterkt je en zorgt er bovendien voor dat je minder snel geblesseerd geraakt.    Quick-Step_Core Stability Event_11

Voor wie?

Core training is ZO belangrijk voor elke sporter. Vaak trainen sporters hun buikspieren enkel wanneer de zomer eraan komt om een sixpack te krijgen maar eigenlijk zou iedereen het hele jaar aan core training moeten doen. Het is belangrijk voor wielrenners, lopers, zelf als je net begint met Start to run. Ik ben 2 weken geleden onder begeleiding met Start to run begonnen en ook daar doen we driemaal per week aan stabiliteitsoefeningen. Ik geef het toe, core training is ook niet mijn favoriete bezigheid, maar het is zo belangrijk om dit ook in te plannen in je sportschema.Quick-Step_Core Stability Event_15Quick-Step_Core Stability Event_06

Oefeningen

 • Plank: zorg ervoor dat je ellebogen direct onder je schouders staan. Breng je bekken omhoog. 10 seconden aanhouden. Niet doorzakken in de onderrug, trek je navel in. Begin vooral met een goede basis. Is het te zwaar op je tenen? Dan kan je de oefening ook uitvoeren op je knieën.
 • Plank with leg raise: dezelfde oefening als hierboven maar til 1 been op tot heuphoogte. Hou 7 seconden aan en pauzeer daarna even. Wissel telkens van been.
 • Side plank: ga op je zij liggen, steun op je elleboog en onderarm. Zorg ervoor dat je elleboog in een rechte hoek plaatst ten opzichte van je schouder. Leg je andere hand op je middel. Breng je bekken omhoog, met je schouder, elleboog, heup en knie op een rechte lijn. 7 seconden aanhouden. Probeer je bekken niet te bewegen en blijf je spieren aanspannen. Hou je hoofd omhoog.
 • Side plank with leg raise: dezelfde oefening als de side plank maar je strekt je been en tilt het een tiental centimeter op. Hou 7 seconden aan. Blijf je bekkenspieren aanspannen en beweeg je been niet.

Quick-Step_Core Stability Event_13

Begin met de gewone plank en zijdelingse plank. Als deze te zwaar is kan je deze ook op je knieën uitvoeren. Zorg voor een goede basis en goede uitvoering. Het is beter om een simpele variant uit te voeren dan een oefening slecht uit te voeren.

Vergeet niet om vooraf goed op te warmen, je gewrichten los te maken en achteraf te stretchen.

Doen jullie ook aan core training?

Liefs,

SarahQuick-Step_Core Stability Event_09Quick-Step_Core Stability Event_17

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  oon
  08/04/2017 at 10:25

  Ja! Ook niet mijn favoriete training, maar je voelt wel meteen het effect, vind ik.
  Zo fijn dat je dat mocht doen!

  • Reply
   Sarah
   13/04/2017 at 06:02

   Ja, was superleuk! Fijn dat je ook core training doet. Zo belangrijk en je voelt direct het effect zoals je zegt. 🙂

  Leave a Reply