0 In happy life

Het Zero waste verhaal van Virginie

Ik leerde Virginie kennen via Instagram en haar webshop en was direct geboeid door haar verhaal.

Virginie heeft sinologie, de studie over China, gestudeerd net voor China helemaal de ‘hype’ werd. In 1993 trok ze met een studiebeurs voor 2 jaar naar Shanghai, waar ze nog geconfronteerd werd met het oude, echte China. Overal fietsers, weinig auto’s, wel veel bussen, géén metro, géén wolkenkrabbers, géén ringwegen die de stad doorkruisen, … In 1995 was het aangezicht van deze stad totaal veranderd: McDonalds op elke straathoek, 24 uur per dag files, de eerste wolkenkrabbers en ringwegen, zelfs de eerste steen van een tweede luchthaven.

Voor haar werk reisde ze nadien ook nog vaak naar China. Een drietal jaar geleden begon de massaconsumptie en de enorme vervuiling en de afvalbergen haar meer en meer met afgrijzen te vervullen. China was een echte wegwerpmaatschappij geworden.

Off-the-grid levensstijl

Virginie woont met haar gezin, afgelegen in veld en bos, in de Ardennen. Ze hanteren een volledig “off-the-grid” levensstijl, waar ze trachten om een zo min mogelijke impact te hebben op het milieu en de mooie natuur die hen omringt in de bossen in de Famenne-regio.

Ze hebben hun eigen moestuin vol biogroenten, hout verzamelen ze zelf van hun eigen land, het water komt van een putboring in de tuin en elektriciteit maken ze zelf en stockeren ze in batterijen. In de zomer puur op zonnepanelen, in de winter toch met een generator als back-up.

Ze combineren een 4×4 (onmisbaar waar ze wonen) met een elektrische wagen, die ze zowel met zonneënergie als met de generator opladen.

Webshop mon.MO.

Virginie startte de webshop mon.MO. waar ze spulletjes verkoopt die zero waste zijn, duurzaam, fairtrade en/of vervaardigd in Europa.

Hun focus richt zich op de oorsprong, duurzaamheid en kwaliteit van de producten die ze aanbieden, en zo willen ze onder andere het behoud van traditionele technieken en duurzame productiemethodes mee ondersteunen.

In de webshop vind je zero waste producten zoals herbruikbare koffiebekers, bamboe tandenborstels, herbruikbare rietjes, … Maar ook natuurlijke bodycare producten.

Webshop: https://www.mon-mo.be/nl/
Instagram: mon_mo_accessories

Les copines pop-up event

Op zaterdag 30 november en zondag 1 december organiseert Virginie samen met Malika een pop-up event waarbij ze zich richten op duurzaamheid, bio, fairtrade en handmade. Het is de derde editie alweer.

Je kan er o.a. een lezing bijwonen van Mme Zsazsa, een workshop pyrografie en schilderen volgen, … En verder vind je er heel wat standhouders die duurzaamheid in de kijker zetten.

Website: https://www.lescopines.be/
Instagram: Lescopines_popup

Een madame met een sterk verhaal!

Liefs,

Sarah

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply