0 In happy life

Iedereen kan reanimeren!

Deze week was het de ‘Week van het hartritme‘. Ik ontdekte dit toevallig toen ik informatie over mijn kinesist (jup, nog steeds voor de pols) opzocht op de website van het OLV Aalst. Daar zag ik dat je je kon inschrijven voor een workshop reanimatie.
Ik twijfelde geen seconde en schreef me in!
Onlangs kwam ik tijdens het zappen op het programma ‘Helden van Hier: In de lucht’ terecht. Een buurvrouw had hartmassage uitgevoerd totdat de ambulance aankwam. Ik wist toen dat ik dit ook wou leren. Want je weet nooit wanneer je het nodig kan hebben!

Initiatie reanimatie

De workshop begon met een uurtje theorie gevolgd door een uur praktijk. Je kreeg alle informatie over welke stappen je moet volgen bij een persoon in nood. Wanneer een persoon niet ademt en bewusteloos is moet je z.s.m. met hartmassage beginnen. Je moet niet meer zoeken naar een pols of de hartslag controleren want hier verlies je te veel tijd mee. Best ga je direct aan de slag.

Stappenplan

Stap 1: controleer het bewustzijn – vraag of de persoon in orde is
Stap 2: vraag hulp aan omstaanders – zeg dat ze bij jou moeten blijven
Stap 3: maak de luchtweg vrij – kantel het hoofd naar achteren en controleer of de persoon ademt – check dit 10 seconden
Stap 4: bel de 112 – zeg dat de persoon bewusteloos is en niet ademt
Stap 5: begin met de hartmassage – 30 borstcompressies
Stap 6: beadem de persoon – 2 ademhalingen – zorg ervoor dat de borstkas omhoog komt
Stap 7: herhaal de hartmassage en beademing*

Is er een AED toestel in de buurt? Vraag dan onmiddellijk aan een omstaander om dit te gaan halen. Het toestel legt zichzelf goed uit. Je volgt gewoon de aanwijzingen. Ondertussen blijf jij hartmasage geven.
Wissel af met de persoon naast jou zodat de hartmassage kwalitatief blijft want het is echt vermoeiend!

* Volg zeker eens een initatie zodat je de juiste techniek kent.

App 112

Ook werd de app ‘112 BE‘ in de kijker gezet. Een superhandige app waarvan ik het bestaan niet afwist! Je kan hier je persoonlijke gegevens invullen en via deze app naar het noodnummer bellen. Als de app gelinkt is met je geolokalisatie kennen de hulpverleners zelfs je exacte locatie! Superhandig voor als je ergens bent waar je de weg niet kent of zelfs in een bos werkt dit! En ik vertoef nogal regelmatig in bossen dus superhandig vind ik dat! 🙂

En nu jij!

Ik kan iedereen aanraden om zo’n workshop te volgen! Iedereen vanaf 12 jaar kan hartreanimatie uitvoeren en een AED toestel bedienen. Ook beschikken veel ziekenhuizen nu over een heleboel oefenpoppen waardoor de drempelvrees veel lager is. Iedereen in de workshop kreeg zijn eigen oefenpop. Je moest dus niet bang zijn om vooraan geroepen te worden en je kunsten te laten zien voor de heel de groep. 😉

En vooral niet bang zijn! Je kan niks misdoen!

Dit is misschien een onderwerp dat je niet verwacht op mijn blog maar ik vond het toch belangrijk om dit in de kijker te zetten. Je kan er levens mee redden!

Kunnen jullie reanimeren? Zouden jullie zo’n workshop willen volgen?

Liefs,

Sarah

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply