10 oktober was het de dag van de duurzaamheid. Hierdoor ging ik eens stilstaan wat ik de laatste maanden deed om duurzamer te leven. Don’t get me wrong, ik ben zeker geen expert maar probeer mijn best te doen om hier en daar wat veranderingen door te voeren. Step by step…
Kleine stappen die een verschil maken
- Composteerbare oorstokjes en flos: deze heb ik hier gekocht. Heel blij mee want het is toch iets dat je dagelijks gebruikt.
- Geen plastieken flessen in huis. Vroeger kocht ik af en toe eens ice tea in de winkel maar deze zomer volgde ik een workshop om zelf gezonde ice tea te maken. Ook kreeg ik een SodaStream toegestuurd waardoor we zelf bruiswater kunnen maken en als je er een smaakje aan toevoegt, limonade, cola en zelfs mocktails mee kunt maken. Ik drink dit zelf niet maar ben wel blij dat ik het in huis heb voor als er eens onverwacht bezoek komt. Zo kan ik hen iets anders aanbieden dan kraantjeswater. 😉 Mijn vriend is er ook helemaal fan van. Hij gebruikt de SodaStream elk weekend.
- Azijn ipv wasverzachter: ik wist helemaal niet dat wasverzachter zo slecht was voor het milieu! Zo’n zaken zouden ze eigenlijk gewoon op school moeten aanleren, nee? Ik heb de wasverzachter dus vervangen door huishoudazijn en doe er nog wat druppels etherische olie bij voor een lekkere geur.
- Wassen met schillen: wasmiddel heb ik vervangen door schillen van Seepje. Deze zijn volledige composteerbaar. Ik was er nu al enkele maanden mee en ben er zeer tevreden over. Hierdoor hebben we dus ook geen grote flessen van wasmiddel meer bij het afval en het is gewoon veel milieuvriendelijker.
- Natuurlijke kuisproducten: onze kuisproducten heb ik vervangen door producten van Green Soap. Ook hier gekocht. De producten zijn 100% natuurlijk, 99% biologisch afbreekbaar en de verpakking bestaat 100% uit gerecycleerd materiaal. Later wil ik ook eens graag proberen om zelf kuisproducten te maken. Als jullie goede recepten hiervoor hebben, shoot! Zo vallen de verpakkingen dan ook nog eens weg.
- Vaker met de fiets: sinds we in Erembodegem wonen nemen we vaker de fiets om naar het centrum van Aalst te gaan. Je betaalt er geen parking door en het is gewoon ook een fijn ritje. In Asse woonden we op ongeveer 1 km van het centrum en namen we altijd de auto (say what?!). Nu wonen we op 5 km van Aalst en hebben we al veel vaker gefietst dan in Asse. Gezellig fietsen langs de Dender zal er ook voor iets tussen zitten.
- Groenten kopen bij de boer: ik bestel regelmatig groenten bij Linked Farm. Zij bundelen producten van verschillende boeren (en bakkers, verpakkingsvrije winkel, …) en leveren de producten aan huis in Asse. Ik laat de groenten dan bij mijn ouders leveren. 😉 Ook hooi koop ik bij een boer. Verpakkingsvrij en véél goedkoper!
- Seizoensgroenten kopen: Linked Farm heeft hier ook zeker toe bijgedragen. Elke week is het aanbod aangepast aan wat het seizoen op dat moment biedt. Ook heb ik een heleboel nieuwe groenten leren kennen. Sinds dit jaar heb ik ook een grotere eigen moestuin. Superleuk om te doen en zo lekker!
- Rietjes vervangen door herbruikbare: ik kocht ze voor nog geen euro/stuk bij Dille & Kamille. Ze worden hier vaak gebruikt!
- Douchegel werd vervangen door een zeepblok van Weleda. Héél wat plastieken flessen uitgespaard! De perfecte shampoo in vaste vorm heb ik nog niet gevonden… To be continued.
Naast deze recente veranderingen proberen we ook al een tijdje duurzamer te leven op volgende manier;
- Zonnepanelen en een zonneboiler in ons nieuw huis. Erg blij mee!
- Vegetarisch eten. Ik ben 100% vegetariër en eet ook vaak plantaardig. Thuis eten mijn vriend en ik altijd vegetarisch. Heel af en toe maakt hij eens iets voor zichzelf in het weekend maar dit komt niet vaak voor. Ik deed dit bij aanvang vooral omdat ik tegen dierenleed ben maar leerde na een tijdje ook hoe belastend vlees eten en visvangst voor het milieu zijn.
- Vaak spullen tweedehands kopen, online of in de kringwinkel. We kunnen het niet onder stoelen en banken steken dat we van vintage houden. Altijd leuk om een schat te ontdekken!
- Spullen lenen via vrienden of Peerby. Materiaal dat we maar 1x per jaar gebruiken proberen we telkens te lenen. Het is gratis en de spullen slingeren niet rond in huis. Denk maar aan een hogedrukreiniger, heggeschaar, …
- Spullen weggeven via de kringwinkel of weggeefgroepen. Ik heb een doos in huis staan waar ik regelmatig spullen in stop die bedoeld zijn om weg te geven. Als ik iets tegen kom terwijl ik in een kast aan het rommelen ben kan ik het zo gemakkelijk klaar leggen om weg te geven. Zelfs met materiaal dat je bv. niet bij de kringwinkel kan binnendoen kan je vaak wel iemand blij mee maken via een weggeefgroep op Facebook. Wc-rolletjes voor leerkrachten, inpakmateriaal voor mensen die binnenkort gaan verhuizen, …
Hebben jullie nog tips?
Liefs,
Sarah
2 Comments
Zoë
16/10/2018 at 10:01He voor die shampoo wil ik u wel helpen! 😉 Als je interesse hebt in wat Zolea blokjes, stuur maar een berichtje 🙂
Barbara
17/10/2018 at 23:58Super interessant!! Dankjewel voor de ideeën en de links! Vooral die ene webshop js voor mij echt een ontdekking! ik woon in Trinidad en hier is de milieu impact van plastic echt zoooo zichtbaar, de zee drijft er vol van, soms echt om van te bleiten. Zo jammer dat er hier zo weinig aanbod is van dergelijke dingen. Maar logisch want er is ook zo weinig betrokkenheid bij het merendeel van de mensen. Maar het groeit… Anyway, misschien kan m’n mama wel wat spulletjes meenemen bij een volgend bezoekje 🙂