0 In happy life/ sport

Word mindful door te wandelen

Wie mij een beetje kent weet dat ik elke dag met Mica ga wandelen. Ik hou echt van wandelen en kan er enorm van genieten. Toch betrap ik mezelf soms erop dat mijn gedachten afdwalen en dat ik al denk aan wat ik erna nog moet doen. Die eindeloze to do-lijst die door mijn hoofd spookt.

Ik kreeg het boek ‘Wandel – Word mindful, laat spanning los en krijg meer energie’ – van Sholto Radford opgestuurd en keek er enorm naar uit om ermee aan de slag te gaan. Het leek mij het perfecte boek om meer in het moment te leven tijdens het wandelen (en ook daarnaast) en ook de spanning los te laten.

Mindfulness

“Als we op een open en onbevooroordeelde manier het moment beleven, dan wordt dit ‘mindfulness’ genoemd. Van nature zijn onze gedachten vaak bezig met het verleden of de toekomst en daarom vereist mindfulness een bepaalde concentratie. We moeten onze aandacht bewust richten op het moment.” – Sholto Radford

De laatste tijd merkte ik dat ik steeds van hier naar daar rushte en mijn gedachten geen moment rust hadden. Ik vond dit zo verschrikkelijk vermoeiend! Daarom probeer ik de laatste weken ‘trager te gaan leven’ en meer van elk moment te genieten ipv die eindeloze to do-lijst elke dag proberen af te werken.

Oefeningen in de natuur

Het boek biedt verschillende oefeningen om met mindfulness aan de slag te gaan tijdens het wandelen. Je trekt er dus met het boek op uit. Ik koos ervoor om naar een rustig bos te gaan waar ik weet dat er vrij weinig wandelaars komen. De eerste keer voelt het wat raar aan om de oefeningen uit te proberen, je kijkt af en toe rond of niemand je ziet, maar achteraf deed het echt wel deugd. Het is wat wennen maar ik ga het zeker vaker doen.

Het boek bevat oefeningen omtrent ademhalen maar ook om bv. contact te leggen met je zintuigen. ‘In je lichaam zijn, kijken, luisteren, ruiken, wandelen met aandacht, …’ Ik heb verschillende oefeningen uitgeprobeerd en met sommige heb je meer affiniteit dan met andere. Je moet zelf aanvoelen wat het beste bij jou past.

Ik vond het een fijn boek om mee aan de slag te gaan. Het boek heeft een klein formaat waardoor het ideaal is om mee te nemen naar buiten. Ik heb er ook uit geleerd dat het normaal is dat je gedachten afdwalen tijdens een wandeling maar dat je dit gewoon moet beseffen en daarna terug in het moment kan wandelen. Sommige oefeningen zijn me bijgebleven waardoor ik ze tijdens een wandeling, zelfs zonder het boekje bij te hebben, probeer uit te voeren. Ik heb er ook zin van gekregen om nog meer over mindfulness te leren.

Praktisch

Wandel – Sohlto Radford
143 pagina’s, prijs: 15 euro
O.a. hier verkrijgbaar.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply