2 In sport

Het leed dat blessure heet

Sinds ik, jaren geleden nu al, vaker ben beginnen sporten heb ik jammer genoeg regelmatig blessures. Ook al bouw ik rustig op, combineer ik verschillende sporten, let op mijn techniek en houding, … toch kruipen er hier en daar wat pijntjes in. 4 jaar geleden ging mijn knie uit de kom tijdens het wandelen en sindsdien sukkel ik nog steeds wat met die knie. Ik kon wel blijven lopen en de pijntjes kwamen en gingen weer met hier en daar een rustpauze tussendoor. Ik had me er wel al bij neergelegd dat ik niet meer dan 5-7 km per tourtje moest lopen, en niet te snel, want dan kwamen de blessures sneller voor.

In september voelde ik ineens een pijn in mijn kuit tijdens het opwarmen. De dokter zei een weekje rust en de kuit goed warm houden. 1 weekje rust werden er 3 en de pijn was nog steeds niet verdwenen. Raar… Wandelen ging wel maar wanneer ik terug probeerde te lopen kwam de pijn snel terug.

Ik ging langs bij de sportarts en hij raadde een voetzoolanalyse aan voor aangepaste steunzolen en een echo om te kijken wat er mis is met de kuit.
Op de echo was niets te zien. Geen spierscheur, oef!

Ondertussen waren mijn nieuwe steunzolen klaar. De specialist vermoedde dat mijn vaak voorkomende blessures een gevolg waren van dat ik mijn voeten naar binnen kantel tijdens het wandelen/lopen. De nieuwe steunzolen moesten dit corrigeren.

Ik ging vanaf 1 januari terug aan de slag mét de nieuwe steunzolen en nieuwe loopschoenen en liep met Mica op het gemakje, traag en met tussenpozen. Ik was ZO blij dat ik terug mocht lopen! Maar de blijheid was van korte duur jammer genoeg. Na 3-4 x lopen voelde ik terug de pijn in de kuit. Tijdens het lopen valt het wel mee maar de pijn komt vaak erna en blijft de dagen nadien aanhouden.

Ik liet ook een loopanalyse uitvoeren om nieuwe loopschoenen te kopen en de verantwoordelijke daar zag ook dat ik mijn voeten naar binnen kantelde en dat de steunzolen dit corrigeerden. Goed nieuws dus!

Terug bij de sportarts dus en hij schreef kiné voor. Kelly raadde ProPerformance aan omdat zij hun hun richten op sportletsels. En aangezien sport voor mij heel belangrijk is leek het mij een goed idee om bij hen te gaan.

We zijn ondertussen 4 weken verder en de kuit kan jammer genoeg nog niet veel verdragen. Lopen mag momenteel niet maar we proberen de belasting van de kuit wel stilletjes aan te verhogen tijdens de oefeningen.

Sinds vorige week ga ik nu tweemaal per week ipv eenmaal en doe ik ook elke dag enkele oefeningen thuis. We geven het nog een 2 à 3 weken om te bekijken of er beterschap komt. Zo niet, zal er verder onderzoek nodig zijn.

Bij de eerste kinésessie was ik zo teleurgesteld dat ik wéér niet meer mocht lopen dat ik er aan dacht om gewoon te stoppen met lopen. Elke keer die blessures en teleurstelling, ik was het ZO beu! Nu we 4 weken verder zijn hoop ik eigenlijk toch terug te kunnen lopen (binnenkort) want ik mis het enorm! Zelfs gewoon een rondje van 5 km lopen doet zoveel deugd en is iets wat ik eigenlijk niet wil opgeven.

Ook al mag ik momenteel niet lopen probeer ik wel in beweging te blijven. Ik heb dat sowieso nodig of ik word gek. 😉 Ik combineer krachttraining met lichte cardio zoals roeien en crosstrainer. Ook ga ik elke dag wandelen met Mica en van de kiné mochten we het tempo wat opdrijven, dus dit is nu meer powerwalking geworden. 🙂 Ik kocht er zelfs een nieuw sporthorloge voor omdat ik graag eentje met GPS wou en dat mijn tempo bijhield. Het werd de Polar Ignite. Ik heb ‘m sinds vorige week en ben er tot nu toe al supercontent van! En is motiverend tijdens het wandelen en fitnessen. 🙂

Wandelen en fitnessen doe ik nu ook met de aangepaste steunzolen. En ik moet zeggen, dat doet echt veel. Mijn knie wordt ook veel minder belast dus wie weet doet die het binnenkort ook veel beter.

Ik hoop hier binnenkort een update te geven met positief nieuws over de kuit. Fingers crossed!

Liefs,

Sarah

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply
  Sabine Verhaeghe
  04/02/2020 at 08:18

  Hopelijk snel beterschap.

  • Reply
   Sarah
   04/02/2020 at 11:53

   Ik hoop het ook. Dank je!

  Leave a Reply