0 In happy life

Tips voor een gezonde levensstijl en vol te houden

Velen hebben als voornemen om in 2015 wat meer te sporten en gezonder te eten. Het moeilijkste is volhouden. Sommige dagen heb ik ook geen zin om mij klaar te maken om te gaan sporten, maar eenmaal je de deur uit bent is de belangrijkste stap gezet. En achteraf ben je ALTIJD blij dat je bent gaan sporten. Beloofd!

Maak het je vooral zo makkelijk mogelijk dat er geen obstakels zijn om te gaan sporten of gezond te eten. Hierbij mijn tips:

1) Koop genoeg sportkleren
Geen straf, right? Zo kan je nooit het excuus gebruiken ‘mijn sportkleren zijn in de was, nu kan ik niet gaan sporten’. Zie dat je voldoende sportshirts, sportbh’s en broeken/shorts hebt. Decathlon en H&M hebben een leuke sportcollectie met betaalbare kledij en van goede kwaliteit. Een aanrader.

Koop ook genoeg korte kousjes zodat je nooit zonder zit. Ik koop allemaal kousjes in dezelfde kleur (grijze van bij Hema). Op een of andere manier verdwijnt er toch altijd hier en daar een kous. Zo ben je zeker dat je altijd een bij elkaar passend paar hebt. ๐Ÿ™‚

2) Doe niet enkel cardio maar ook gewichten
Ik ben in het begin ook enkel met cardio begonnen maar ben zo blij dat ik nu ook met gewichten train. Je wordt er sterker van, je verliest er vetpercentage mee en bouwt spieren op. En nee, niet op een mannelijke manier. Wanneer je bovendien meer spieren hebt verbrand je ook makkelijker, waardoor je bv. ook tijdens gewone wandelingen meer zal verbranden dan vroeger.

3) Ga met een sportbuddy
Ik ga vaak samen met een vriendin fitnessen. Zo heb je geen excuus om niet te gaan want je wilt je afspraak toch niet afzeggen en je vriendin teleurstellen?

4) Luister naar muziek
Zowel in de fitness als tijdens het lopen vind ik luisteren naar muziek geweldig. Stel een ‘Work-out’ afspeellijst samen met je favoriete muziek. Het zweten op de cardiotoestellen gaat zo veel vlotter. ๐Ÿ™‚

5) Zoek inspiratie op Instagram, Pinterest, …
Ik haal enorm veel inspiratie uit zowel Instagram als Pinterest. Zo vind je er leuke work-outs die je thuis kan doen of in de zomer lekker in het park. Het leuke aan deze work-outs is dat je ze kan doen waar je wilt en ze duren geen uren. Een korte intensieve reeks van oefeningen brengt ook veel resultaat met zich mee!

Ook om gezond te eten vind je er zoveel inspiratie. Je vindt er wel duizenden recepten voor ontbijt, lunch, avondmaal en lekkere snacks. Geen excuus dus om een pak friet te halen omdat je niet weet wat te koken. ๐Ÿ˜‰ Niks tegen frietjes natuurlijk, erg lekker in mate. ๐Ÿ™‚

Op mijn Pinterest vind je ook allerlei gezonde maaltijden en op mijn Instagram zie je het resultaat als ik deze uitprobeer. ๐Ÿ™‚ De lekkerste receptjes deel ik binnekort ook zeker op mijn blog!

6) Koop goede sportschoenen
Vooral om te lopen raad ik je aan om sportschoenen niet online te kopen maar om hiervoor bij een sportcentrum langs te gaan. Sommige centra maken een soort scan van je voet waarmee ze je de beste schoen kunnen aanraden.
Laat je ook niet alleen maar verleiden door het mooie design van een paar schoenen. Nike heeft heel mooie trendkleuren, maar voor mij geven ze jammer genoeg niet voldoende steun voor mijn voeten. Daarom kocht ik een niet zo trendy paar Saucony’s waar ik heel tevreden over ben.

7) Maak er een routine van
Plan je sportmomenten in. Zet ze in je agenda of GSM met een reminder. Probeer indien mogelijk direct ‘s morgens of na het werk te gaan.

8) Overdrijf niet
Bouw rustig op. Zeker niet overdrijven in het begin. Als je een tijdje niet hebt gesport moet jouw lichaam terug wennen aan de fysieke inspanningen. Te veel ineens zorgt voor blessures en overbelasting. Dit wil je natuurlijk voorkomen zodat je kan blijven sporten.

9) Sport met je hond
Ik heb het geluk dat ik met Mica kan sporten. Ze is wel niet de makkelijkste hond om mee te lopen (veel geblaf naar andere dieren) maar toch ben ik blij als ik met haar kan gaan lopen. Zo krijgt ze extra beweging waar ze heel blij mee is. Als je niet graag loopt kan je bijvoorbeeld ook aan Power Walking doen. Hierbij ga je het tempo opdrijven tijdens het wandelen. Zeer effectief en ook zeer leuk om te doen met jouw hond.

10) Vergelijk jezelf niet met anderen
Iedereen is anders. Iedereen heeft een ander lichaam en voelt fysieke inspanningen anders aan.
Vergelijk jezelf dus niet met anderen. Je moet enkel naar jezelf kijken en zien welke vorderingen jij maakt.

11) Zoek een sport die je graag doet maar varieer ook
Wanneer je een sport echt graag doet zal je er ook niet tegenop zien om ze uit te oefenen. Het is juist een plezier om te gaan! Je moet ook niet elke keer dezelfde sport doen. Zo combineer ik graag cardio, krachttraining, lopen en yoga.

Tip: Fitnessclubs houden ook vaak een opendeurdag. Zo kan je de gratis lessen uitproberen die jou interesseren. Soms moet je wel reserveren, dus wees er op tijd bij!

Aanstaande zaterdag 17/01 houdt Basic-Fit een gratis groepslesevent in Jette. Je kan er een hele dag verschillende lessen gratis uitproberen onder begeleiding van fitnessinstructeurs. Ik heb me alvast ingeschreven. ๐Ÿ™‚

12) Heb voldoende potjes in huis
Om eten bijvoorbeeld in te vriezen of om allerlei lekkere gezonde dingen mee te nemen naar het werk. Een restje van het avondeten moet je zeker niet weggooien. Wie weet kan je er iets lekkers van maken als lunch voor de volgende dag!

13) Weet welk gezond eten je in huis hebt of leg het waar je het kan zien
Zet bijvoorbeeld een kom met druiven of gezonde noten op tafel ipv een pot snoepjes. Zo zal je sneller naar iets gezonds grijpen als je een kleine honger hebt.

14) Probeer een 80/20 levensstijl
We zijn maar mensen en willen ook af en toe wel eens iets ongezonds eten. Wat normaal is! Je kan niet 100% gezond eten. Je moet er dan ook natuurlijk van genieten en je niet schuldig voelen!
Een tip voor een ongezonde(re) verwennerij: koop iets in kleine porties. Bv. als je graag M&M’s wilt eten, koop ze dan in de aparte verpakkingen. Of koop een grote zak en verdeel ze onder in kleinere doosjes. Want als je met een grote zak voor tv belandt, is die voor je het weet leeg. ๐Ÿ™‚ (Bij mij zit die kans er toch in ;-))

15) Koop een basisuitrusting aan gezond eten
Ik koop deze bij Pit-pit.com of bodyenfitshop.nl. Meer hierover in een volgende blogpost.

En zijn jullie ook begonnen aan een gezondere levensstijl? Indien vragen, shoot!

Liefs,
Sarah

Een winkelkar vol gezond eten maakt je toch instant vrolijk, nee? ๐Ÿ™‚

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply