0 In reizen

Vakantiegevoel dichtbij huis

Provincie Oost-Vlaanderen nodigde mij en mijn vriend uit, om in opdracht van het project toerismeboeren.be, de streek te ontdekken. Ik woon nu al 3 jaar in Erembodegem (Aalst) maar er valt natuurlijk nog altijd veel te verkennen in de buurt. We trokken richting Herzele, een plaats die ik helemaal nog niet kende, en hadden een superleuk weekend met echt vakantiegevoel. En dat dichtbij huis.

Overnachten op een bioboerderij

We verbleven bij de Kollebloem in Herzele. De Kollebloem is een biologisch tuinbouwbedrijf met heerlijke groenten. De groenten komen terecht bij restaurants maar ook in groentepakketten. Zo kan je een abonnement nemen waarbij je elke week een groentepakket kan afhalen in een afhaalpunt in je buurt. Er zijn een heleboel afhaalpunten zowel in Zottegem, Geraardsbergen, Gent én Aalst.

Naast groenten kweken is de bioboerderij ook een plek waar veel draait om maatschappelijke projecten. Zo zijn ze ook een zorgboerderij waarbij ze zorg organiseren voor mensen die sociaal maatschappelijk aan de zijlijn zijn geraakt. Ook willen ze mensen gaan sensibiliseren en bewust gaan betrekken bij bio landbouw. Ze organiseren hiervoor themadagen, cursussen en bieden vorming aan.

Een van de volgende activiteiten is ‘Toekomst zaaien‘. Hierbij nodigen ze mensen uit om te komen zaaien op hun veld. Zoals bv. spelt dat dan later ook weer door de bakkers gebruikt wordt. Zo is de cirkel rond.

Daarnaast doet men ook aan hoevetoerisme met hun eigen B&B en vind je er ook een hoevewinkel met biologische producten en hun eigen groenten.

Donderdagavond werden we hartelijk ontvangen door Leen, de gastvrouw van de bed & breakfast die bij de boerderij hoort. We mochten zelf aan de slag gaan met groenten, direct van het veld. Leen had een lekker recept voorzien. We maakten een heerlijk pastagerecht; tagliatelle met kool samen met gemarineerde worteltjes en een superlekkere salade.

We genoten van ons zelfgemaakt gerecht in de heerlijke ruime tuin van de boerderij met zicht op het veld. Hoe zalig is dat! We werden zelfs vergezeld door 1 van de katten, leuk gezelschap. 🙂 Normaal ging Mica, mijn hond, mee op weekend maar door de hittegolf met temperaturen van meer dan 30 graden hadden we besloten om haar niet mee te nemen.

De volgende twee dagen werden we verwend met een heerlijk ontbijt op de B&B verzorgd door Leen. Steeds met streekproducten. Leen gaf ons ook telkens tips voor leuke plaatsen in de buurt.

We kregen ook een rondleiding van Antoine op het veld zodat we de teelt van alle groenten eens van dichtbij konden bekijken. Dat is helemaal mijn ding, dat snap je wel. 🙂 Naast groenten hebben ze ook een bloemenweide, die ook weer bijen aantrekt.

We ontdekten er ook een yurt, waar er yoga wordt gegeven en een koor samenkomt.

Heerlijk fietsen tussen de velden

De volgende dag trokken we erop uit met fietsen die we huurden in Zottegem. Ik had een e-bike en mijn vriend een gewone herenfiets. Uiteindelijk was ik wel blij dat er voor mij een elektrische fiets was voorzien want Herzele en omstreken is toch wel vrij heuvelachtig. 😉 Met de racefiets (onze nieuwe hobby!) komen we zeker nog eens terug.

Vanuit Zottegem vertrokken we terug richting Herzele. Zo konden we de omgeving van de Kollebloem verkennen. Daarna reden we richting Sint-Lievens-Houtem. Via een fietskaart die we bij de Kollebloem kregen, kan je makkelijk een route plannen a.d.h.v. fietsknooppunten.

Picknicken bij biogeitenboerderij De Volle Maan

Van al dat gefiets kregen we natuurlijk honger en reden we naar ons lunchadres; De Volle Maan in Sint-Lievens-Houtem. De Volle Maan is een biogeitenboerderij waar ze dus geitenkaas maken en allerlei bereidingen hiermee. Halfdroge kaasjes, buchetten, platte kaas, gerijpte kazen, vaste kazen, ricotta, geta, aperitiefhapjes, yoghurt en zelfs ijs en gebak. Dit kan je allemaal in hun eigen kaaswinkel kopen.

We kregen een rondleiding van boer Bart die met veel passie over de boerderij vertelde. We kwamen veel meer te weten dan enkel het maken van de kazen. Zo hebben ze op de boerderij een enorme drang om zorg te dragen voor hun omgeving. Ze geloven er sterk in dat alles met elkaar verbonden is. Zo kiezen ze ook voor bewust natuurbeheer.

Zo hangen er boven de stallen bijvoorbeeld nestkasten voor de steenuil. Deze gaat dan ook weer op ongedierte jagen op de boerderij. Zo moeten er geen pesticiden gebruikt worden.

Tijdens de hittegolf stonden de geiten in de stal, ter bescherming voor de zon, maar normaal gezien grazen ze zoveel mogelijk buiten. Ze staan dan op omliggende weilanden dichtbij de boerderij.
De weiden staan vol van klaver. Dit is een unieke plant die stikstof uit de lucht haal en zorgt voor rijke weilanden.

Tijdens de picknick mochten we proeven van de lekkere kaasjes. Echt héérlijk! Ze worden trouwens ook met vegetarisch stremsel gemaakt. Ik was echt verrast door het lekkere gebak, een echte aanrader. Als je graag kaasjes koopt en in de natuur gaat picknicken, vind je mooie velden vlakbij de boerderij.

Naast de boerderij vind je bij De Volle Maan ook een Bed & Breakfast. De boerderij is echt erg mooi.

Na de heerlijke picknick reden we verder met de fiets. We ontdekten de oude trambaan die nu dient als fiets-en wandelpad. De hoge bomen zorgden voor wat schaduw tussen de velden, zeer welkom tijdens de hittegolf. Zowel in Sint-Lievens-Houtem, Herzele als Zottegem is de natuur erg mooi. Genieten!

Van het veld op ons bord

Na ons op te frissen in onze B&B gingen we ‘s avonds eten bij restaurant Alexandre. Het was nog heerlijk warm die avond, waardoor we konden plaatsnemen op het mooi terras.

We kwamen bij restaurant Alexandre terecht omdat de groenten van de Kollebloem hier worden omgetoverd tot heerlijke gerechten.
Bij het menu was er telkens een vegetarische keuze. Hoe tof is dat! En dan spreek ik niet over een pasta arrabiata of een wokgerecht, zoals jammer genoeg in de meeste restaurants, maar een volwaardig vegetarisch gerecht.

Heel het menu was echt héérlijk. En alles erg mooi gepresenteerd. Echt top! Het personeel was heel vriendelijk en alles was Coronaproof ingericht.

Wandelen in het groen

De volgende dag lieten we de fietsen aan de kant en gingen we wandelen. Als je bij De Kollebloem vertrekt kom je direct in de velden terecht. We mochten zelf Ronja, de hond van de eigenaars, even meenemen op wandeling. Hoe leuk was dat!

In de namiddag trokken we dan weer richting Geraardsbergen waar we het natuurgebied ‘De Nuchten‘ ontdekten. Je vindt er een heel mooi vlonderpad. Dat maakt een wandeling toch altijd extra speciaal, niet? 🙂

Hier vind je heel wat leuke wandel-en fietsroutes.

Familiecafé Kokon & Ko

Als lunchadres kozen we voor Kokon & Ko. Ze hebben er een supermooi terras en tuintje waar je kan genieten van een drankje of lekkere lunch. Ik koos voor bagel met humus, nom! 🙂

Voor kinderen is het hier ook een waar speelparadijs, zowel binnen als buiten. Je vindt er ook een winkeltje met kledij en speelgoed.

Andere leuke locaties

We hebben enorm genoten van dit lang weekend. Het voelde als een echte vakantie. Er even tussenuit in deze rare tijden.
We besloten zelfs om in september opnieuw een bed & breakfast te boeken in Oost-Vlaanderen. Deze keer gaan we naar de Blue Garden in Geraardsbergen en nemen we onze eigen racefietsen mee. Kijk er al naar uit! 🙂

Kiezen jullie dit jaar voor een vakantie in eigen land? Of gingen jullie toch naar het buitenland?

Liefs,

Sarah

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply