Sinds ik bij Linked Farm mijn booschappen doe heb ik een heleboel nieuwe groenten ontdekt. Altijd leuk om met iets nieuws aan de slag te gaan in de keuken!
Kennen jullie deze al?
Aardpeer
Een kleine knolgewas met een lichte schil. Je hoeft deze zelfs niet te schillen wanneer je het klaarmaakt. Lekker rauw, gewokt of gekookt. Vrij zoet van smaak en dit wordt nog meer benadrukt bij het koken of bakken. Ook lekker om soep van te maken.
Boerenkool
Ongelooflijk dat ik pas afgelopen jaar boerenkool heb geproefd! Ik zag de ‘kale gerechten’ constant op IG voorbijkomen maar ik vond geen boerenkool in de winkel. Superblij was ik dus toen ik ontdekte dat de boer deze aanbood. Sindsdien ligt het elke keer in mijn winkelmandje. Lekker in een smoothie, in rauwe slaatjes, om chips van te maken, … Nomnomnom! Wist je trouwens dat je boerenkool moet masseren zodat deze zachter wordt en meer smaak afgeeft? Dit weetje leerde Julie ons tijdens haar workshop.
Koolrabi
Koolrabi ontdekte ik door een soeprecept. Je kan er een romige soep van maken die lekker is in combinatie met een beetje mosterd. Geeft ook een heerlijke frisse toets, rauw geraspt in slaatjes.
Paksoi
Een Aziatische koolsoort die lekker is om knapperig te wokken. Zowel de bladeren als de stengels zijn eetbaar.
Postelein
Een heldergroene bladgroente die je zowel rauw als in de pan klaargemaakt kan eten. Zowel het blaadje als de stengel zijn eetbaar. Het heeft een verrassende frisse smaak. Lekker in de wok maar ook in slaatjes of om pesto van te maken.
Rammenas
Een knolgewas die familie is van de radijs. Het smaakt dan ook heel sterk naar radijs maar wel een hele straffe. 😉 Lekker rauw in een slaatje, bv. gespiralized. Doe er wel niet té veel in want de smaak is vrij straf. Wanneer je rammenas gaat wokken of in de oven klaarmaken wordt de smaak zachter.
Spaghettipompoen
Nog zo’n groente die ik maar niet in de winkel vond. De naam heeft hij te danken aan het vruchtvlees dat op spaghettislierten lijkt. Je kan de pompoen klaarmaken in de oven, gewoon in 2 snijden en bestrijken met olijfolie. Als hij zacht is kan je het vruchtvlees er zo uit scheppen en er een lekkere vegetarische spaghetti van maken.
Suikerbrood
Ook wel groenlof genoemd. Suikerbrood is familie van witlof en andijvie. Het smaakt ook helemaal niet zoet, zoals de naam zou laten denken, maar eerder bitter zoals witlof. Ik eet het vaak rauw in winterslaatjes. Het blijft ook vrij lang goed in de koelkast, handig!
Yacon
Een knolgewas die van uiterlijk een beetje op zoete aardappel lijkt. Je kan deze ook weer zowel rauw als gewokt eten. De smaak doet aan een combinatie tussen een appel en meloen denken.
Staat er een groente tussen die jij nog niet kende? Lekkere receptjes zijn steeds welkom! 🙂
Liefs,
Sarah
2 Comments
liliane
25/01/2017 at 11:59boerenkool ook in de colruiyt gezien
Sarah
27/01/2017 at 07:21Ja zag het ook vorige week! Tof! Wel met veel plastic aan…